/

21. фебруар 2024.

Прослава Светог Саве у Грчкој

Сви Срби, ма где дисали, учили, волели, обитавају у храму који је Свети Сава на земљи сазидао. Вековима након напуштања земаљског царства нашег светитеља, темељ тог храма је и даље чврст, а зидови непољуљани. Његова купола саграђена је од наших испреплетених руку које једни другима пружамо, способни да праштамо, волимо, разумемо…

Ани, Милени, Љубици и Весни, наставницама Допунске школе на српском језику у Грчкој, у организацији Министарства просвете Републике Србије, дат је задатак да своје ђаке изведу на пут којим је Свети Сава ходио, учећи их колико је важно одржати веру, своју, познавати своје корене и волети род свој.

Савиндан у Солуну

У Солуну је 28. јануара 2024. освећен и свечано отворен простор  Српске допунске школе „Свети Сава”, при Канцеларији Манастира Хиландара у Солуну.

Нове просторије за наставу на српском језику су свечано отворене у присуству министра без портфеља задуженог за дијаспору Ђорђа Милићевића, архимандрита Методија, игумана Манастира Хиландар, конзула Србије у Солуну Јасмине Милачић и управника Канцеларије Манастира Хиландар у Солуну протојереја-ставрофора Александра Павловића.

Свечаност поводом отварања нових просторија и прославе Савиндана која је организована под покровитељством Манастира Хиландара, Републике Србије и Републике Грчке настављена је у хотелу „Македонија Палас”.

На свечаности су наступили ученици Српске допунске школе „Свети Сава” у Солуну, са својом наставницом Аном Џогановић, Културно уметничко друштво „Димитрије Котуровић” и Београдски мушки хор.

Савиндан у Волосу

Као и свих претходних година, ђаци и родитељи Српске школе у централној Грчкој обележили су Савиндан окупивши се у цркви Свете Петке у Волосу 28.1.2024. на литургији где су учествовали у освештању и ломљењу славског колача који је направила учитељица Љубица Покрајац. Ђаци су отпевали Светосавску химну, а свештеник Александар Гачић је одржао беседу о Светом Сави уз речи подршке за Српску школу и ђаке који негују светосавски дух и ван матице Србије. Након тога, прослављена је слава према српским обичајима уз домаће пите и колаче које су маме умесиле, а ђаци су се највише обрадовали слатким пакетићима.

Савиндан на Криту

Овогодишња Светосавска академија на Криту одржана је 11. фебруара 2024. године у хотелу “Капсис – Асториа” у Ираклиону.

Ученици који похађају наставу на српском језику из Ираклиона, Херсонисоса, Агиос Николаоса и Хање, заједно са својом наставницом Миленом Марковић, у духу светосавља, пригодним програмом исказали су своју љубав и поштовање Светом Сави. Отпевано је, поред химне Светом Сави, и неколико хорских песама у част Светог Саве, представљен је животни пут нашег светитеља и изведено је пар народних игара у аранжману родитеља из Ираклиона.

Савиндан у Атини

Деца из Допунске школе на српском језику су заједно са својом учитељицом Весном Копривицом и уз свесрдну помоћ својих родитеља, припремила свечану Светосавску академију. Одржана је у недељу, 4. фебруара 2024. године у 18 часова, у свечаној сали Културног центра „Руф“ коју је Србима љубазно уступила Атинска архиепископија. Саборно, са великим бројем гостију, родитеља и пријатеља, архимандрит Евсевије (Меанџија) и јерођакон Стефан (Душковић) су благословили славски колач и жито које је припремила породица Тадић-Папаниколау заједно са јерођаконом Стефаном.

У наставку вечери су се смењивале песме и рецитације о Светом Сави. Бираним програмом је истакнута потреба неговања наше традиције и утемељивања у светосављу. Тако је дечји хор којим је руководила г-ђа Сања Ожеговић, приредбу почео Химном светом Сави, а завршио је песмом Деца неба, указујући тиме симболично да на стазу коју нам је прокрчио Свети Сава, којом ходећи, стижемо до свог небеског дома.

На крају свечане академије се присутнима обратио конзул Амбасаде Републике Србије у Атини, г. Дејан Мачковић. Том приликом је уручио плакету захвалности представнику компаније MED AND BALTIC SHIP LTD. која је Допунској школи на српском језику даровала прекопотребни пројектор и штампач. Упутио је захвалност и г. Славољубу Лукићу, инспектору за веронауку при Министарству просвете и културе Републике Српске, за православне дечје календаре које је послао ђацима у Атини као светосавски поклон. Светосавска академија је, по обичају, заокружена богатим послужењем српским специјалитетима које су припремили родитељи полазника Допунске школе на српском језику.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања