/

24. јун 2024.

Најлепша српска реч- пријатељство

У оквиру пројекта Умрежена Србија, наставља се дивна сарадња између ученика допунске наставе на српском језику Министарства просвете Републикке Србије из баварских градова Регензбурга, Нирнберга и Ерлангена и ученика Основне школе “Јован Микић” из Суботице.

Ученици из Баварске су се вратили у школске клупе након двонедељног распуста, а ученици из Суботице жељно ишчекују крај школске године и почетак летњег распуста.

И једни и други су били вредни протеклог месеца и урадили су прегршт  презентација, плаката, слика  и дивних радова на теме које су припремиле наставнице  Анита Такач Трукли, Гордана Будиша и Дајана Луковић, а онда их презентовали једни другима.Ђаци су се радовали сусрету и јадва чекали да поново разговарају са новим другарима.

Ученици из 5.ц, 6.ц, 7.а, 7.б, 7.ц, 7.д и 8.ц разреда ОШ „Јован Микић“ из Суботице су се одлично показали и направили различите радове у оквиру тема:

1.Светски дан књиге,
2. Ускрс и ускршњи обичаји,
3. Србија у срцу,
4. Народне ношње из Војводине и Баварске,
5. Светски дан хране.

 Њихово изузетно знање немачког језика, одлично кулинарско умеће и креативан рад  су похваљени од стране наставница и учника из Регензбурга, Ерлангена и Нирнберга, који су посебно били одушевњени избором јела која су се нашла у презентацијама, а која им у дијаспори највише недостају. Свима су прорадиле емоције и носталгија за најлепшом земљом на свету, Србијом.

Наставница Гордана Будиша је са својим групама из Нирнберга и Ерлангена направила занимљиве радова на тему “Ускрс и ускршњи обичаји”, а на исту тему су радионицу имали и ђаци из Регензбурга. Пуно шарених јаја, веселих тањирића, цртежа и ћириличних рукописа нашло се и у креативном видеу који је направила наставница Будиша.

Ученици из Регензбурага су, са  наставницом Дајаном Луковић,  представили другарима из Суботице  предивне презентације о граду Регензбургу и о српским градовима из којих долазе, као и јелима која су карактеристична за овај део Немачке. Поводом Дана словенске писмености су на маштовитом  плакату исписали најлепше речи српског језика и поручили колико је битно писати матерњим језиком. 

А једна од најлепших српских речи је управо реч ПРИЈАТЕЉСТВО, реч која је круна ових радионица и која доказује да свим учесницима пројекта дружење изузетно прија.

Наставнице истичу да су  поносне, јер су ђаци били веома мотивисани за учешће на радионицама и да ће наставити пријатељство ова четири града и следеће школске године.

Текст: Дајана Луковић, Анита Такач Трукли и Гордана Будиша

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања