/

14. март 2024.

Све на свету родила је мајка

У свету се 8. март обележава као дан сећања када су жене подигле глас и покушале да се изборе за равноправност полова.

Татјана Хот, координаторка за наставу на српском језику у  немачким  покрајинама Баварска и Баден Виртемберг, као и у Мадриду у Шпанији, и Москви у Русији, је свим дамама  честитала 8. март. „Обичај да се на овај битан историјски дан дамама поклањају честитке и цвеће, али и лепе речи, остао је и до данас, а није изостао ни у допунским школама на српском језику у иностранству. Овај дан је најпре дан мајки, дан захвалности за сваку од вас, јер нема ни детета  ни света, ни просперитета ни напретка, док га не изнедри мајка“, поручила је Татјана Хот.

Ученици допунских школа на српском језику  које организује Министарство просвете Републике Србије, у оквиру наставних и ваннаставних активности, упознали су се са чињеницама везаним за  Међународни дан жена, разговарали о женама које су мењале свет, а поготово Српкињама које су се истицале у националној историји. Са осмехом на лицима су слушали пригодну музику, обрађивали песме познатих српских песника, писали саставе на тему Моја мама и цртали портрете мајки. 

Правећи осмомартовске честитке за маме, али и за баке и друге омиљене женске особе, ученици и наставнице из једанаест баварских градова, Татјана Хот, Маја Трифуновић, Гордана Будиша, Александра Цветковић, Дајана Луковић, Драгана Узелац, Бранка Станојевић и Ивана Ђурић, као и Катарина Марковић из Шпаније и Татјана Берановић из Русије, су показали креативност на делу. На честиткама се нашло шарено цвеће, срца, стихови песама, украшена слова, букети од папира, успут убране љубичице, лизалице и слаткиши- баш све оно што маме воле и баш све право из срца сваког детета, срца које које куца у мамином, баш као у песми Драгана Лукића.

Наставница Александра Цветковић из Инголштата је организовала осмомартовску приредбу и пренела своје утиске:

„У току приредбе организована је игра где су ученицима везиване очи, а мајке су стајале у кругу и дете је требало по додиру да препозна своју мајку. Касније су се улоге замениле те су маме препознавале своју децу. Игра је била изузетно занимљива, али и непредвидљива. Затим је уследило кратко излагање ученика како они доживаљавају своју мајку. Неки од ученика су описивали личност своје мајке, док су неки закључили да се маме брзо љуте када они не ураде домаће задатке, на шта су се маме насмејале и у одбрану изјавиле да то раде за њихово добро. Ученици су били вредни и марљиви те су мамама, како их тренутно прати дух пролећа, направили бубамаре, жабице и лептириће, наруквице са посветама. Након приредбе маме и деца искористили су прилику да се почасте слаткишима и сви смо уживали у лепом расположењу“, изјавила је наставница Цветковић.

Лепо расположење је владало у свим баварским градовима где се одвија настава на српском језику. Захвалност, лепа реч, љубав, поштовање- све је дато мамама на дар и даваће се, не само Осмог марта, већ и сваког другог дана.

                                                      Текст и фотографије: Актив наставница Баварске

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања