• СТАРИЈИ УЗРАСТ ◈ ТЕМА: 1. У СВЕТ САМ ДОШАО, ИЗ СРБИЈЕ ПОШАО

1.4. ГРАД ОД ТРИ СЛОВА

Васина прича о постанку Ниша

Васа: Био једном један цар па имао сина и кћерку, близанце. Син се звао Ниша, а кћерка Вила. Када су деца напунила по 18 година, подели цар своје царство на једнаке делове. Један део даде царевићу Ниши, а други принцези Вили… Брат и сестра се договоре да не деле царство, већ да подигну један велики град на реци која је протицала баш по средини царства. Тако је настао град од три слова, који доби име по Ниши – Ниш, а неки су га звали по Вили – Вилин град.  Другима је због занимљивих назива својих насеља и њиховог положаја личио на чувени путнички брод па су га звали Титаник.  

Мила: Лепо си почео! Настави! Шта је било даље?

Васа:  Даље?! Хм! Ниша је био мудар владар, народ га је волео. Оженио је принцезу Јагоду и живели су срећно до краја живота. За живота је највише волео да једе кромпир. Толико је скроман био. 

Мила: А, шта је било с Вилом?

Васа: Вила се није удала. Живела је са братом и обожавала је његова три сина. Стално их је водила на обалу реке у дуге шетње и вожње моторним чамцем. Умрла је у дубокој старости поштована и вољена од народа и од своје породице. Али, ни тада није напустила свој град.

Мила: Како то?

Васа: Лепо! Вила је постала права вила заштитница града. Ниш је био толико леп да су непријатељи из суседних, мање лепих градова, желели да му науде. Често су га нападали и рушили. Што би непријатељ срушио по дану, то би Вила саградила по ноћи. Тако се град сваког јутра будио у пуном сјају, а грађани би се окупили на тргу и испијали прву кафу у оближњим кафићима. Нови дан би могао да почне!

Мила: Јао, Васо, каква дивна прича о постанку града Ниша!  

Васа: Моја машта ради свашта! Који сам ја геније! Могао бих да постанем писац, шта мислиш?

Мила: Имаш дара, морам да признам

Разговарамо о Васиној причи

Причање прича је већ вековима главни облик забаве широм света. Васа је смислио занимљиву причу о постанку града Ниша. Његова прича личи на народна предања која су се преносила усменим путем, било их је лако запамтити и лако пренети даље. Данас, има много аутора прича које личе на народне, попут басни и бајки. 

Смисли и ти неку занимљиву причу о свом крају. Васина прича  ти може послужити као модел. 

Нешто је чудно у Васиној причи 

Прочитај још једном дијалог између Миле и Васе па пронађи реченице које су уметнуте у текст, такозване уљезе (у овом тексту не одговарају времену у коме се дешава радња).

Подсећамо се и разговарамо о реченицама

Пажљиво прочитај реченицу: 

Ниша је био мудар владар и народ га је волео.

Закључујеш да смо од једне реченице добили две просте које могу да стоје саме за себе, независне су.  

Реченица која је састављена од две или више простих реченица, односно која има два или више глагола (у личном глаголском облику) назива се сложена реченица

 

Ако у сложеној реченици свака од тих реченица може да стоји сама за себе, онда се оне зову независносложене реченице.  

А сада пажљиво прочитај ову реченицу:

Брат и сестра су се договорили да не деле царство.

Чаробна шетња

Пред тобом је једно занимљива шетња кроз град Ниш. Неке детаље ћеш морати сам/сама да откриваш. Уколико ти је тешко, шетај даље, одговоре ћеш пронаћи негде у тексту!