/

4. март 2024.

Успеси ученика из дијаспоре на конкурсима Министарства просвете Републике Србије

Ученици који похађају наставу на српском језику у иностранству радо учествују на одобреним конкурсима Министарства просвете Републике Србије.

Координаторка допунске наставе на српском језику у немачким покрајинама Бајерн и Баден Виртемберг, као и у Русији и Шпанији, Татјана Хот је поделила радост због успеха који ученици постижу: “Наставу на српском језику похађа велики број ученика, многи од њих тек уче да пишу и читају, а неки већ исписују и прве песме баш на нашем најлепшем српском језику. Некад стидљиво, некад поносно и смело, песме поделе са својим наставницама које исте проследе на конкурсе. Сваки послати рад је успех, а награде који наши ученици постижу су доказ да се и у иностранству похађа квалитетна настава, да наставници утемељују ученицима не само љубав према завичају, већ и према књизи и лепој писаној речи.”

На 27. Књижевним сусретима Гордана Брајовић из Алексинца истакли су се и ученици из дијаспоре. Ученик другог разреда Арсениј Закурдаев из Москве је освојио друго место за песму “Успаванка за маму”, а ученик седмог разреда Јаков Ракић из Регензбурга је похваљен за песму “Живот”.


“Наш ђак Арсениј Закурдаев је први пут учествовао на књижвном конкурсу „Гордана Брајовић“ .Тек је научио да пише и помало чита на српском језику, али га то није спречило да се пријави на конкурс. Радосно је донео на час “Успаванку за маму”, рекавши да он ту песмицу већ одавно зна напамет и да су то речи које он сваку ноћ говори својој мами, тако да му није било тешко да направи своју прву песму. Арсениј је пресрећан због вести да је освојио награду на овом престижном конкурсу и ово му је велики подстрек да настави да пише на српском језику”, изјавила је наставница Татјана Берановић из Москве.

Наставница Дајана Луковић из Регензбурга је пресрећна због успеха својих ђака: 

“Радује ме што своју љубав према књижевности преносим и на своје ученике који радо читају песме Добрице Ерића, Десанке Максимовић, Мике Антића или Бранка Миљковића. Стиховима српских песника богате речник и знања везана за нашу Србију, а и добијају инспирацију да и сами стварају. Таленат, рад и љубав су покретачи, а награде су печат овог тројства и радујемо се свакој новој награди. Захвална сам координаторки Хот која нас благовремено обавести о актуелним конкурсима које је одобрило Министарство просвете Републике Србије.” 

Још један ученик који похађа допунску наставу на српском језику код наставнице Дајане Луковић је у последњих месец дана освојио награду за поезију, и то прво место за песму “Зашто волим отаџбину” , на истоименом конкурсу који је расписало Српско просвјетно и културно друштво Просвјета- Немачка. Његово име је Андреј Луковић, ученик је другог разреда, изузетно талентован и чије су песме и прошле школске године награђиване. 

“Андреј ужива да ствара поезију. И пре него што је научио да пише је волео да за сваку нову научену реч нађе ону с којом се римује. Препознала сам његов таленат и бодрим га да настави да пише поезију”, наводи наставница Дајана.

Теме о којима ученици допунских школа на српском језику пишу су различите: о првим љубавима, животу, празницима, завичају… Управо песме у којима говоре о завичају су и награђене. Њихова осећања су чиста, у стиховима ођекује понос што су Срби, носталгија и сећања која носе из отаџбине. 
 
Зашто волим отаџбину
 
“Моја плажа,
Мој ветар,
Мој добри Кето,
Бакин дуд у дворишту у Срему
Каменчић у Тивту
Делфинчик у заливу
Страшни Дунав и добра Сава
Сава – мама!
Врабац Подунавац
И моја далека Србијица…” (Арсениј Закурдаев, “Успаванка за маму”)
 
“Због боје црвене,
јер мојих предака крв врела 
тече ми кроз вене.
 И због боје крова куће са села.
Волим те , земљо моја!
 
Због боје плаве
оног посебног неба,
Боје Дунава, Дрине и Саве
и мириса бабиног хлеба.
Волим те земљо моја!
 
Због боје беле,
као Анђео из Милешеве славне,
Косова, Војводине и Шумадије целе,
због знамења из историје давне .
Волим те земљо моја!
 
Све су то боје
земље коју волим јако,
једине отаџбине моје.
У срцу је носи свако.”
 
Андреј Луковић

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања