/

16. јул 2024.

Видовданске спортске игре у Хајлброну

У Хајлброну одржане 6. по реду Видовданске спортске игре и Крос РТС-а ученика у Баден-Виртембергу

Шесте по реду Видовданске спортске игре ученика Српске допунске школе у немачкој покрајини Баден-Виртемберг где је главна манифестација Крос РТС-а одржане су минуле суботу у немачког граду Хајлброну. Организатор ове манифестације је Генерални конзулат Републике Србије у Штутгарту са Српском допунском школом у покрајини Баден-Виртемберг као и са домаћином игара, овога пута члановима Српско културног и спортског удружења Хајлброн, из истоименог града. Српску допунску школу организује бесплатно за ђаке у расејању Министарство просвете Републике Србије.

Прва четири окупљања била су Штутгарту, а онда је договорено да се мењају градови. Прошле године ова манифестација је била у живописном градићу Блумберг на Шварцвалду, тако да ће наредна бити у неком другом граду.

Као и свих претходних шест пута окупили су се ђаци свих наставника Српске допунске школе у немачкој покрајини Баден-Виртемберг.

На почетку манифестације окупљеним гостима и учесницима обратили су се министар без портфеља, задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић, генерални конзул РС у Штутгарту Драган Димитријевић, координаторка допунске наставе на српском језику  Министарства просвете Републике Србије Татјана Хот, генерална конзулка БиХ Вера Сајић, као и домаћини, председник српског удружења у Хајлброну Александар Стевовић у сарадњи са Драганом Живковићем и оцем Славенком Савићем. Овој манифестацији присуствовали су и генерални конзули Републике Србије из Минхена и Франкфурта Божидар Вучуровић, Александар Ђурђић, шеф представништва Републике Српске у Штутгарту Мића Ћетковић, као и директор Телекома Србије Владимир Лучић. Програм је водила наставница Марија Качаревић Машић.

Окупљени родитељи и деца су најпре уживали у изведби хора и музичке гошће, Леонтине Вукомановић. Након извођена химне Боже правде сви заједно су отпевали и песму Весели се српски роде, а потом у програму СКЦС певачког ансамбла и фолклорног друштва које је извело кореографију Црна трава.

Крос РТС-а као највећа школска спортска манифестација Републике Србије овога пута је у Хајлброну окупила велики број деце која су се такмичила у тркама на атлетској стази у складу са годиштима, од предшколаца до најстаријих ученика Српске допунске школе Министарства просвете Републике Србије. Подршку наставницима Српске допунске школе у организацији кроса пружио је као и свих ових година Зоран Давидовић са својим тимом. Овогодишњи гости спортисти били су атлетичар Синиша Марчетић и Луција Кимани, учесница Олимпијских игара, који су са децом најпре истрчали ревијални део.

„Велика ми је част и задовољство да вам се обратим поводом Видовданских игара и Кроса РТС-а. Ово је дан када славимо спорт, заједништво, и нашу богату културну традицију. Видовданске игре и Крос РТС-а су постали не само важан спортски догађај већ и симбол наше заједничке снаге и јединства. Кроз ове игре, наша деца имају прилику да покажу своје таленте, посвећеност и спортски дух, али и да науче важне животне вредности као што су тимски рад, фер-плеј и истрајност. Као координатор српске допунске школе Министарства просвете Републике Србије, посебно сам поносан на нашу школу и њену улогу у животу наше заједнице у дијаспори. Наша допунска школа је више од образовне установе; она је место где наша деца уче о свом језику, култури, и традицији, али и где се граде пријатељства која трају читав живот”, истакла је координаторка Татјана Хот.

Она је додала, да за наш народ у расејању, српска допунска школа има непроцењиву вредност. „Школа чува наш идентитет, повезује нас са домовином и омогућава нашој деци да се осећају поносно на своје порекло. Кроз образовање на матерњем језику, наша деца стичу знање и вредности које ће их пратити кроз цео живот, где год да се налазе”.

Захвалила се Министарству просвете Републике Србије на континуираној подршци српским школама, родитељима на њиховој несебичној посвећености, а ученицима на великом ентузијазму у свим активностима. „Ваша преданост и труд чине нашу заједницу снажнијом и јединственијом”.
По одржавању Кроса РТС-а одржан је и део спортских игара. Како временске прилике нису дозвољавале јер је било много вруће, део спортских игара је био скраћен.

У лепој, причи, дружењу, певању, спортских такмичењима одржане су спортске игре, које су посетили и представници многих удружења у Баден-Виртембергу.

Сви учесници су добили захвалнице а по прва три ђака у свакој категорији и медаље.

Извор: Расејање.инфо

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања