/

31. јул 2023.

Баден-Виртемберг одржао V Видовданске спортске игре и „Крос РТС- а у дијаспори“

Видовданске спортске игре у Баден-Виртембергу су спортска манифестација у оквиру којих се традиоционално одржава „Крос РТС-а у дијаспори“, под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, уз подршку Министарства спољних послова и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Овогодишње Пете по реду Видовданске игре одржане су 1. 7. 2023. године у прелепом амбијенту спортских терена у Блумбергу, где су ученике и све госте дочекали предивни и љубазни домаћини СКД „Блумберг“, на чијем челу је Јадранка Тишма. Осим терена, домаћини су свим гостима обезбедили пријатно место где су се могли окрепити храном и пићем, али и склонити од сунца и кише.

Организатор овогодишње манифестације био је Спортски одбор, чији су чланови родитељи ученика српске допунске школе, генерални конзул Драган Димитријевић, представници СКД „Слога“ и СКД „Српски центар Штутгарт“, наставнице допунске школе у Баден-Виртембергу, домаћини из СКД „Блумберг“, Зоран Давидовић, координатор кроса, и многи други. Читав догађај прецизно је организован, при чему се пазило на све детаље – медаље, дипломе и награде за освојена прва три места, али и медаље за све остале учеснике.

Осим великог броја ученика, родитеља, бака, дека, рођака, догађај су посетили и други гости и тиме учинили велику част. Догађају је присуствовао Божидар Вучуровић, генерални конзул Републике Србије у Минхену, представница Српске православне цркве, парохија за Шварцвалд у Филинген-Швенингену, готово сви представници Генералног конзулата РС – Штутгарт, као и композитор, текстописац, певач, оснивач дечјег хора „Чаролија“ Леонтина Вукомановић.

Видовданске спортске игре отворила је координаторка допунске наставе на српском језику Татјана Поповић, обративши се публици речима:

„Драги поштоваоци српских вредности, ви који волите ћирилицу, ви који у срцу носите своју земљу ма где били, ви који знате да човек може да има много кућа, али да се само једна зове дом, добро нам дошли на Пете видовданске спортске игре!“

Након топле добродошлице, координаторка се захвалила домаћинима на предивном амбијенту и на гостопримству, а потом упутила искрене речи свој деци српске допунске школе. „Драга децо, поносни смо на вас. Ваша искрена љубав према отаџбини коју ширите, нам сведочи да сте утрли пут љубави према отаџбини и да је, ма где била, увек у срцу носите. Све Милице, Лазари, Јелене, сви Драгани и Радовани – волите свој језик и своју отаџбину, јер они имају само вас“, завршила је поздравни говор Татјана Поповић.

Након тога, присутнима се обратио генерални конзул Драган Димитријевић рекавши: „Желео бих свима да се најискреније захвалим што сте омогућили да овај дан изгледа овако лепо, а најпре нашим домаћинима у Блумбергу. Знали смо да ће све ово бити фантастично, али нисмо знали да ће бити овако лепо, са оволико деце и људи. Хвала свима који су се претходних месеци трудили да заједно са нама изнесу ове Игре. Велику захвалност дугујемо нашим наставницама и родитељима који су учествовали у припремама, као и СКД „Слога“ и СКД „Српски центар Штутгарт“, који су заједно са нама домаћини ових Игара.“

Свеопшту веселу атмосферу увеличала је и гошћа из Србије, Леонтина Вукомановић, коју је публика поздравила громогласним аплаузом. На самом почетку манифестације, Леонтина се обратила присутнима и заједно са ђацима отворила Игре Химном „Боже, правде“, након које је заједно са три ученице отпевала песму „Ово је Србија“. Рефрен песме певали су у глас су сви присутни. Након свечаног обраћања представника домаћина „Српског културно-уметничког друштва Блумберг“ и представника свештенства српске православне цркве, парохија за Шварцвалд у Филинген-Швенингу, игре су званично и отворене. На овом, међу децом  и родитељима све популарнијем дружењу, брзину и вештину одмерило је преко 300 ученика допунске наставе на српском језику покрајине Баден-Виртемберг, чије су наставнице у сваком моменту биле ту да их бодре и подрже, као и да им уруче медаље и дипломе. Осим наставница, на терену је водећу улогу имао Зоран Давидовић, али и уважени спортиста Синиша Марчетић.

Након кроса уследила је пауза, током које је Леонтина одржала кратак концерт. „Разболе се лисица“, „Миш је добио грип“, „Како расту деца“, „Бавите се спортом“, „Браћу не доносе роде“, само су неке од песама које су се нашле на Леонтинином репертоару, а певало их је преко петсто људи у један глас.

Осим кроса, наставнице су за ученике организовале и Игре без граница. Свака игра била је прецизно осмишљена, у шта је велики труд и несебично ангажовање уложила наставница Славица Ступар.

Задовољство и радост красили су лица присутних, а неки од родитеља су своје утиске поделили са нама.

„Ове игре су спремане са пуно љубави, посвећене су деци наше српске допунске школе. Дивно је било гледати срећну децу. Заиста, не подразумева се. Свако од нас родитеља носи посебне утиске са терена. И ове године су Видовданске спортске игре са организацијом отишле корак даље. Осим Кроса РТС-а, организоване су и Игре без граница – тимско такмичење деце. Имали смо дивне домаћине из Блумберга и велику, несебичну подршку нашег генералног конзула Драгана Димитријевића. Хвала пуно за ове лепе успомене!“, рекла нам је Наташа Рајић, мајка ученика Исака Рајића.

Александра Смиљанић, мајка ученице Кристине Смиљанић, имала је исте утиске. „Из угла родитеља, могу да кажем да сам пресрећна што отаџбина мисли на нас и нашу децу и што постоје догађаји као што је овај. За нас је важно да се наша деца друже и састају. И у кросу и у играма учествовали су пуни узбуђења и позитивне енергије. Овај дан ће нам остати у најлепшем сећању и радујемо се следећем сусрету“.

Александра Михајловић, мајка ученика из Калва, додала је: „Заиста смо позитивно изненађени и одушевљени како је цела манифестација замишљена и организована. Деца су била пресрећна што су на свом, српском језику могла да разговарају са вршњацима, да се друже и баве спортом. Радо ћемо и убудуће долазити на овакве манифестације.“

Као и сваке претходне године, и овај пут победник у свим надметањима било је пријатељство, а звезда водиља биле су речи чувене песме за децу „заједно смо и лепши и јачи“. У то име, радујемо се сваком новом сусрету и дружењу које је у име љубави према нашој драгој отаџбини – СРБИЈИ.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања