/

3. мај 2023.

Без љубави и рада нема врхунских резултата

На нашу велику радост, допунска настава на српском језику у Словенији, богатија је за много занимљивих наслова. У Марибор су стигле донације три издавачке куће, ЕдукеПублик практикума и Пчелице, као и донација  професорке Маје Анђелковић Шегуљев, чије ће књиге живети свој нови живот међу њеним ђацима. Захваљујући Зорани Влатковић, амбасадорки Републике Србије у Словенији и председници Савета родитеља у Љубљани, као и првом саветнику Амбасаде Александру Гаталици најмлађи ђаци у Љубљани добили су 50 буквара Креативног центра и књиге из пратећег пакета. Ученици/e у Копру су прво правили/e, а затим бирали/e најлепши лого за своју школску библиотеку која ће бити смештена у цркви. Књиге су добили и ђаци допунске наставе на српском језику који наставу похађају у ОШ „Божидар Јакац”, у Љубљани.

Велика пажња посвећена је обележавању Дана жена, са жељом да се не заборави дуга и мукотрпна борба жена за људска права и родну равноправност. Осим упознавања ђака са историјским чињеницама и актуелним статистичим подацима, часови су искоришћени за прављење честитки и исписивање ћириличних порука мајкама. Ђаци са приморја направили су честитке и поклоне за пензионерке из Дома за стара лица у Гажону, а у Цељу је одржана осмомартовска приредба у сарадњи са Српским културно хуманитарним друштвом „Десанка Максимовић”.

Васкрс је био главна наставна тема у априлу. Ђаци су могли да изразе своју креативност кроз различите активности попут калиграфског исписивање васкршњег поздрава и отпоздрава, цртања васкршњих јаја, украшавања јаја од стиропора и картона различитим техникама на часовима у Љубљани и Камнику; припреме и постављања васкршње изложбе у цркви, у Копру; фарбања јаја и израде ускршњих честитки на радионици организованој у Новом Месту у сарадњи са Православном црквеном општином.

Међу најзанимљивијим ваннаставним активностима издвајамо гостовање писца Александра Гаталице у Марибору у оквиру манифестације „На крилима речи” и посету биоскопу Кинодвор током Љубљанског фестивала Бобри, где су се наши ђаци одушевили филмом „Лето када сам научила да летим”.

Допунска настава на српском језику је у овом периоду промовисана кроз учешће ђака и наставница на различитим манифестацијама. Наше ученице Зара Вукадиновић и Анастасија Грубљешић учествовале су у програму поводом објављивања српског превода књиге „Вишњегорска јагњећа суданија” Јосипа Јурчича, у Вишњој Гори. Српска допунска школа у Словенији представљена је у Градској библиотеци у Љубљани у оквиру Недеља српске културе. Међу 150 учесника/ца Европског дечјег фестивала „Дечја радост уткана у круг” нашли су се и наши ђаци из Нове Горице и Ајдовшчине. Укључивши се онлајн, наставница Драга Давид представила је рад Српске допунске школе у Словенији на конференцију наставника/ца српског језика, коју је организовала Општина Халмстад, у Шведској.

На овогодишњој смотри читалаштва за дијаспору „Читалићи Словца”, која се односила на омиљене јунаке словенске митологије, освојили смо два прва, два друга и осам трећих места. Осим тога, четворо ђака из Словеније освојило је награде на нашем, сада већ традиционалном, Васкршњем конкурсу (прво место у средњој категорији и сва три места у категорији старијих ученика/ца), на који је стигло 438 радова из девет земаља (Немачке, Француске, Италије, Швајцарске, Норвешке, Јужне Африке, Боцване, Грчке и Словеније). Ове године ђаци су исписивали васкршњи поздрав и/или отпоздрав калиграфском ћирилицом, а гласање на Фејсбуку је, као и претходних година било веома узбудљиво.

Такође, можемо се похвалити да је међу нашим ђацима и шампионка у твирлингу Сара Јањиловић, вредна, одговорна и свестрана ученица осмог разреда, која већ трећу годину, сваке суботе, из оближње Првачине долази на часове српског језика у Нову Горицу. Речи којима Сара објашњава свој успех узете су за наслов овог текста.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања