/

2. фебруар 2024.

Брисел у духу Светосавља

Допунска настава на српском језику коју у престоници Краљевине Белгије Бриселу организује Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије  обележила је школску славу.

Светосавска академија у Бриселу одржана је протекле недеље у Цркви Светог Саве. Храмовна слава и слава Допунске школе на српском језику ,,Иво Андрић” отпочела је литургијом коју је служило Његово преосвештенство епископ западноевропски Јустин. Владика је преломио колач са ђацима и члановима КУД-а ,,Ђурђевак” из Антверпена, који су били и овогодишњи гости и учесници приредбе.

Углас отпевана ,,Химна Светом Сави” најавила је богат програм, који су припремили ђаци допунске наставе на српском језику, коју организује Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Бриселу и  с наставницом Јеленом Стојановић, а КУД ,,Ђурђевак” је, и ове године, целокупан наступ обогатио својим кореографијама. 

,,Данашњом приредбом смо покушали и потрудили се да вам покажемо да смо достојни потомци Светог Саве, нашег светитеља и патрона, који је неуморно утабавао стазе којима ће ходати српска поколења”, изјавила је наставница Јелена Стојановић и додала да је неизмерно поносна на своје ђаке и њихове родитеље, којима је посебно захвална на помоћи при организацији приредбе, али и на труду и залагању у очувању нашег језика, културе и традиције. Истакла је посебан значај неговања љубави према домовини, која траје и ојачава преносећи се на младе нараштаје, који су њен понос и њена будућност.

Црква је припремила пакетиће, које је владика поделио свој присутној деци, чији је труд и рад посебно похвалио, истакавши продуховљеност и топлину коју су унели у свачије срце.

Академији су присуствовали Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Краљевини Белгији Александар Тасић, Његова екселенција амбасадор при НАТО-у Бранимир Филиповић, отправник послова Мисије Републике Србије при ЕУ Данијел Апостоловић, конзулка Орета Новаковић-Јовановић, почасни конзул Александар Давидовић, као и многобројне званице из јавног и културног живота српске заједнице у Белгији.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања