/

20. новембар 2023.

Дан примирја у Хесену

Дан примирја, државни празник Републике Србије, традиционално се обележава и у Франфурту на Мајни. И ове године посећено је Српско војничко гробље. Српско војничко гробље у Франкфурту на Мајни налази се на централном градском гробљу. На том делу војног гробља из Првог светског рата, почива укупно 42 српска и руска официра. Они су били ратни заробљеници официрског логора у Франкфурту, који је припадао такозваној осамнаестој војној инспекцији Немачког Кајзеррајха. На гробљу се налази и  спомен-обележје у облику православног крста – ,,Свети крст“, а који је постављен 2018. године захваљујући иницијативи Храма Васкрсења Господњег из Франфурта на Мајни и члановима српске заједнице из немачке покрајине Хесен, који су финансирали изградњу „Светог крста“.

Наставници Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини  Хесен, Бојана Ракоњац, Мирјана Мишић, Сања Стојановић Бојковић, Олга Урошевић, Татјана Милановић, Зорица Младеновић,  заједно са координаторком Биљаном Букинац поклонили су се сенима палих српских и руских хероја у Великом рату.  Обележавању Дана примирја  присуствовало је дипломатско особље Генерлног конзулата Републике Србије у Франкфурту. На гробове наших јунака положени су венци, а отац Симон Туркић је одржао парастос страдалима. Затим су сви присутни минутом ћутања одали почаст онима  који су се за нашу слободу борили.

Наставници Допунске наставе одржали су ове недеље и  низ тематских часова о Великом рату и Дану примирја. У складу са узрастом ученика организоване су бројне наставне и ваннаставне активностима на којима су се ученици упознали са херојском прошлошћу своје земље, певали познате стихове песме „Тамо далеко“, цртали Наталијину рамонду и казивали „Плаву гробницу“. Иако далеко од матице, култура сећања и поштовања негује се и живи.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања