/

25. септембар 2023.

Дани културе – Србија у Франкфурту

Манифестацију Дани културе – Србија по други пут је организовао Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту, у сарадњи са Централним саветом Срба у Хесену, Парохијом Српске православне цркве у Франкфурту и бројним српским удружењима са овог простора. Манифестацији су присуствовали градоначелник Франкфурта Мајк Јосеф, министар без портфеља, задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором, Ђорђе Милићевић и члан Градског већа Новог Сада за културу Далибор Рожић.

На централном градском тргу Росмаркт у току два дана смењивале су се бројне културно-уметничке активности укључујући позоришне представе, музичке концерте и спортска дешавања, а Допунска настава на српском језику у Хесену се побринула да  најмлађима понуди шаренолик програм. У оквиру програма на централној бини деца су имала прилику да погледају позоришну представу „Марко Краљевић“ у извођењу Дечијег културног центра Београд, а за добро расположење побринула се Леонтина са едукативним и забавним репертоаром.

У павиљону Допунске наставе на српском језику оба дана манифестације децу су дочекале разноврсне и са великом пажњом припремљене радионице. Јелена Ангеловски, наставница Допунске наставе у Швајцарској и списатељица, представила је свој вишеструко награђивани роман „Мика“, који говори управо о одрастању у дијаспори. Још једну књижевну радионицу одржала је наставница Татјана Милановић из Франкфурта представљајући своју књигу поезије за децу „Добро јутро, добри свете“. За језичко-драмске радионице биле су задужене Бојана Ракоњац и Олга Урошевић. Кроз игру, причу и луткарско позориште, малишани су богатили свој речник и вежбали правилан изговор речи у српском језику. Уз вођење Марије Милосављевић, најмлађи су ношени крилима песме стигли до своје Србија, а у шетњу кроз прелепу ћирилицу повели су их Сава Букинац и Бојана Павловић у оквиру ликовне радионице „Бојама кроз ћирилицу“.

Допунска настава на српском језику у Хесену је овом приликом добила и две захвалнице за свој предан рад и изузетан допринос  у очувању културног идентитета српске заједнице у расејању. Част да преузме захвалнице у име  Актива наставника припала је координаторки образовно-васпитног рада  Биљани Букинац. Оваква признања за нашу наставу су јак и важан подстицај да и у наредном периоду наставимо истим путем  и са подједнаком посвећеношћу нашем позиву и племенитој мисији неговања језика и културе. У нову школску годину улазимо и са новим наставним кадром, па овом приликом срдачну добродошлицу и пуно успеха у раду желимо колегиницама Олги Урошевић, Сањи Стојановић Бојковић и Мирјани Мишић. Тим наставника који остварују образовно-васпитни рад у немачкој покрајини Хесен од школске 2023/24. броји седам чланова.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања