/

17. мај 2023.

Дани српске културе и Световасилијевски сабор у Тићину

Протеклог викенда у кантону Тићино у Швајцарској одржане су две велике манифестације које су привукле велики број посетилаца.

У суботу 13. маја 2022. године у Лугану је одржана манифестација ”Дани српске културе – Десанкини дани” у организацији СКУ ”Десанка Максимовић” из Лугана.

Српска допунска школа у Тићину са учитељицом Наташом Малешевић се сваке године традиционално придружује Данима српске културе и на тај начин доприноси чувању српског језика, културе и традиције.

Манифестација је отворена химном Боже правда а затим су ученици Допунске наставе на српском језику из Лугана извели песму Тамо далеко, док их је на хармоници пратио Војислав Марковић, такође ученик Допунске наставе на српском језику.

Како мора да се чува и негује  од заборава језик који су нам преци оставили у аманет, показале  су нам и ученице  Ана Митровић, Андреа Милошевић,  Тамара Јовић  и ученик Теодор Јовића  који су нам рецитовали песме наших великих писаца.

За сам крај Емилија Мијић, Сара Радовановић и Јована Спасојевић су отпевале песму Једна земља, један тим а свима осталим је било дозвољено да им се придруже  и да пусте емоције да их понесу.

Председница удружења Марија Миладиновић се захвалила учитељици на сарадњи и помоћи коју пружа удружењу као и на труду, љубав и пожртвованости коју посвећује деци.

Манифестацију су поред организатора удружења посетили и гости из Културног центра ”Радоје Домановић” из Раче, Удружење ”Велико коло” из Новог Сада,  удружење ”Свети Сава” из Белинцоне  као и учитељица Јелена Митровић с представницима ученика и родитеља.

У недељу 14. маја 2023. године  је одржан десети јубиларни Световасилијевски сабор поводом заветне славе Црквене општине у Тићину – Светог Василија Острошког који организује Српске православна црква у Тићину, удружења Свети Сава и хуманитарна организација Немањићи.

Манифестацију је отворио свештеник Марко Кнежевић који се захвалио свима присутнима и подсетио зашто треба да се окупљамо а не отуђујемо када смо већ далеко од своје отаџбине.

Програм су отворили ученици Допунске наставе на српском језику вођени учитељицом Наташом Малешевић.

Ученица Невена Спасојевић је за почетак прочитала биографију Светог Василија Острошког а затим су уследиле рецитације и песме.

Догађајима је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији његова екселенција господин Горан Брадић који се захвалио организаторима обе манифестације, осталим српским удружењима и учитељици Допунске наставе на српском језику на ангажовању и на активностима очувања српског идентитет, језика, културе, вере и традиције.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања