/

25. октобар 2023.

Дејан Алексић у гостима код деце из Хесена

У недељи када се слави писана реч и када се одржава Сајам књига у Франкфурту и у Београду малишани из Хесена су имали задовољство да угосте Дејана Алексића, једног од највећих домаћих писаца за децу данашњице.

У два наврата, најпре у Храму Васкрсења Христовог у Франкфурту, а затим на Сајму књига ученици наше школе присуствовали су књижевним радионицама Дејана Алексића. Дејан Алексић песник, приповедач и драмски писац, посебно је цењен као аутор књижевних дела за децу. Један је од водећих српских писаца за децу. Већи део његовог књижевног опуса припада овој врсти литературе. Нека од његових дела налазе се у читанкама и обавезној лектири за основну школу, а део су и програма Допунске наставе у иностранству. Зато је уживање било веће видети и упознати онога кога су кроз песме и приче знали.

Непосредним и искреним приступом Дејан је успео да стигне до срца сваког малишана, да изазове осмехе и пробуди радозналост, али је успео да допре и до детета који се крије у свакој одраслој особи, па су у књижевној посластици уживали и велики и мали љубитељи књиге. Публика је активно учествовала у читању поезије, малишани су глумили, решавали загонетке у стиху и ломили језике покушавајући да изговоре неке нове брзалице.

На крају књижевних вечери Дејан је добио оцену пет, а сви заједно су исказали наду да ће се овај сусрет ускоро поновити.

Допунска настава на српском језику се захваљује Дијани Авдић, подпредседници Парламента странаца града Франкфурта и делегату у Скупштини града Франкфурта, која је и ове године обезбедила ученицима бесплатне карте за Сајам књига и тако омогућила да и они буду део ове светски познате манифестације. Захваљујући ангажовању госпође Авдић, обезбеђен је простор на штанду Парламента странаца за гостовање књижевника Дејана Алекића.

Велика захвалност дугујемо и оцу Симону који нам отвара врата Храма Васкрсења Христовог и пружа подршку при реализацији ваннаставних активности.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања