/

17. мај 2023.

Језик који волим

Да међу ђацима српске допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг у организацији Министарства просвете Републике Србије, има  пуно талената у рецитовању, показали су нам управо њихови резултати које су постигли на недавно одржаном такмичењу. Овогодишње такмичење одржано је 13. маја 2023. године у Франкфурту у организацији Удружења писаца „Седмица“ из Франкурта.

Манифестација “Ала је леп овај свет” окупила је ученике допунских школа на српском језику из СР Немачке, из покрајина Хесен и Баден-Виртемберг. Као и претходних година, ученици допунске наставе на српском језику из Баден-Виртемберга показали су да негују културу говора, јавног наступа и културу народа којем припадају.  У оквиру овог традиционалног такмичења ђаци из Баден-Виртемберга освојили су следеће похвале и награде:

Похвале у категорији од 1. до 4. разреда:

  • Марко Николић, 1. разред, Манхајм, Баден-Виртемберг; Ментор Ксенија Гаћиновић
  • Милица Милосављевић, 2. разред, Манхајм, Баден-Виртемберг; ментор Ксенија Гаћиновић

Награде у категорији од 1. до 4. разреда:

  • 2. место: Алексија Соболевски, 1. разред, Еслинген, Баден-Виртемберг, ментор: Валентина Дамјановић
  • 3. место: Ива Кизић, 2. разред, Вајблинген, Баден-Виртемберг, ментор: Валентина Дамјановић

Похвале у категорији од 5. до 8. разреда:

  •  Јелена Сајић, 3. разред, Лудвигзбург, Баден-Виртемберг, ментор: валентина Дамјановић
  • Георгије Лав Поповић,5. разред, Дегерлох, Баден-Виртемберг, ментор: Татјана Поповић
  • Елена Јанковић, 8. разред, Фојербах, Баден-Виртемберг, ментор: Јована Кнежевић

Награде у категорији од 5. до 8. разреда:

  • 3 .место: Јулиа Добрић, 8. разред, Нојгеројт, Баден-Виртемберг, ментор: Татјана Поповић
  • Овогодишњи „Бамби трофеј“ припао је ученици Сањи Стојановић, ученици 8. разреда из Гагенауа, ментор: Славица Ступар.

И ова приредба би можда личила на прошлогодишњу приредбу, да ђаци нису имали прилику да се упознају лично са песником Властом Ценићем, што је радозналим ђацима дало прилику да песнику поставе неколико занимљивих питања и да са њим поделе радост незаборавног сусрета.

„И ово такмичење је још једно у низу незаборавних искустава за нашу децу, која већ неколико година долазе у Франкфурт. И нису наши ђаци прешли толики пут од Штутгарта до Франкфурта, да би се само такмичили, већ су дошли због дружења са осталом децом, која говоре језиком који их подсећа на отаџбину.
Актив наставника Баден-Виртемберга поносан је на успех свих својих ученика и без обзира на награду или похвалу, сви ученици који су учествовали су победници“, истакла је задовољно координаторка Татјана Поповић.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања