/

15. јун 2023.

КРОС РТС-а у Нирнбергу

Коначно је у Баварску стигло лепо време. Сунчаног 20. маја 2023. године око 11 часова испред православне цркве „Свети Ћирило и Методије“ почела су да се окупљају деца са родитељима. Нирнберг, Ерланген, Минхен, Пасау, Инголштат, Регенсбург, Аугсбург и Розенхајм изнедрили су преко стотину малишана која похађају допунску наставу на српском језику и дошли на радионице и КРОС РТС-а. На кросу су се придружили и малишани који похаћају допунску наставу на даљину.

Организаторка овогодишње манифестације била је наставница из Нирнберга, Гордана Будиша. Остале наставнице које предају у допунским школама биле су јој подршка, као и парохијани из нирнбершке цркве и родитељи свих ђака који су несебично припремили нешто за послужење.

У оквиру овогодишње манифестације наставнице су спремиле 4 радионице: литерарну, ликовну, музичку и фолклорну. Тема радионица је била „Играле се делије“. На литерарној секцији, наставница Александра Цветковић урадила је анализу песме и биографију писца. Деца су имала прилику да се упознају са животом аутора песме „Играле се делије“, Милорадом Петровићем Сељанчицом. Потом на ликовној радионици, наставница Ивана Ђурић је дала деци могућност да обоје српску народну ношњу тог времена. На музичкој секцији, наставница Гордана Будиша, певала је песме „Играле се делије“ и „Лепе ли су гружанке девојке“. Последња секција била је фолклорна. Њу је водила наставница Бранка Станојевић. На овој секцији деца су учила кораке из фолклора и плесала у порти нирнбершке цркве. Наставница Татјана Хот била је задужена за писање диплома које су ђаци освојили на кросу. А наставнице Гордана Костић и Дајана Луковић биле су задужене за дочек и гостопримство ђацима и посетиоцима. Све радионице биле се веома занимљиве и деци су пријале. Након радионица родитељи и ђаци упутили су се ка оближњем стадиону. Тамо се трчао КРОС. Преко 120 малишана учествовало је на такмичењу. Следећи ученици су освојили пласмане:

1.разред код девојчица: 1. место освојила је Николина Гавриловић, 2. место Софија Пајевић и 3. место Софија Ивановићи. Код дечака пласман је био овакав: 1. место Филип Марковић, 2. место Никола Драгојевић и 3. место Вукашин Станојевић. Деца првих разреда трчала су 200 м.

2.разред код девојчица: 1. место Калина Томашевић, 2. место Маша Ђекић, 3. место Марија Влаучин. Код дечака пласман је био овакав: 1. место Виктор Кондић, 2. место Лазар Ђерман и 3. место Вук Спремо. Деца других разреда трчала су  300м.

3.разред код девојчица: 1. место Ангелина Бубњевић, 2. место Богдана Цветковић и 3. место Уна Ђекић. Код дечака пласман је био следећи: 1. место Лука Гавриловић, 2. место Стефан Адамов и 3. место Алексеј Ивановић. Деца трећих разреда трчала су 350м.

4.разред код девојчица: 1. место Јулијана Дамјановић, 2. место Даница Милинковић и 3. место Мила Недељковић. Код дечака пласман је био следећи: 1. место Лазар Ђурић, 2. место Борис Ђерман и 3. место Марко Крајновић. Деца четвртих разреда трчала су 400м.

5.разред код девојчица: 1. место Неда Савић, 2. место Ана Мицић. А код дечака пласман је био следећи: 1. место Вељко Фуштар, 2. место Дамјан Цветковић и 3. место Милан Болорин. Девојчице су трчале 400м, а дечаци 500м.

6.разред код девојчица: 1. место Сара Фокач, 2. место Сара Миланков и 3. место Јелена Дамјановић. Код дечака пласман је био следећи: 1. место Јован Видовић, 2. место Вељко Кондић и 3. место Саша Трифуновић. Девојчице су трчале 400м, а дечаци 500м.

7. и 8. разред код девојчица пласман је био следећи:1. место Јована Дамјановић, 2. место Вања Станојевић. А код дечака следећи ученици су се пласирали:1. место Матеја Ђорђевић, 2. место Лука Ивановићи и 3. место Петар Бубњевић. Девојчице су трчале 500м, а дечаци 600м.

Овогодишњи крос и радионице остаће свим посетиоцима у лепом сећању. Ђаци су научили  много нових архаизама, нових мелодија и корака. Са радошћу се надају  овако лепом дружењу и догодине.

Образовно-васпитни рад на српском језику у покрајини Баварска у СР Немачкој у организацији је Министарства просвете Републике Србије.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања