/

25. март 2023.

На велики петак, у Москви

Дана, 14.04.2023, ученици допунске наставе на српском језику у организацији Министарства просвете Републике Србије заједно са својом учитељицом и својим родитељима, окупили су се већ традиционално у школи “Свети Ђорђе” у Москви, али овог пута не да читају и пишу, већ да офарбају ускршња јаја и да се упознају са традицијом и обичајима својих предака везаних за најрадоснији хришћански празник -Ускрс.

У учионици су их већ чекала јаја спремна за бојење. Али и бојанке са мотивима, везаним за овај светли празник, како Руси имају обичај да га зову. Ту се нашао и пластелин, лепак, као и картончићи и маказе. У предаху од спремања ускршњих јаја, сваки ученик је цртао и бојио или правио честитку.

Сами су кували јаја, уз помоћ главне куварице српског ресторана “Дамил” у Москви, који несебично помаже рад школе, већ другу годину за редом. Искусни професионалац, госпођа Мара Антић, открила је пар тајни како да се скува јаје, а да не попуца. Ученик другог разреда Стефан Бакић је у једном тренутку тихо прокоментарисао како му је баш жао што такве ствари није знао раније. Сви су се слатко насмејали и наставили да раде.

Од прибора нашла се и свећа, восак и перо, како би се радозналим ђацима показао обичај фарбања јаја путем воска, који се већ два века негује у Србији.

Цртало се тако што се прво отапа восак над свећом, који се иначе држи на палцу. Брзим потезима се умочи перо у восак и тад се започиње шарање. Ученици су били одушевљени постигнутим резултатима, насталим предивним шарама које су остале после воска који је отпао приликом кувања. Дечјој радости није било краја.

Захваљујући Министарству просвете Републике Србије, ђаци српске школе у Русији и овог пута су доживели незаборавни дан, који ће заувек остати у њиховим срцима.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања