/

3. јул 2023.

Невидљиво огледало

На почетку сваке школске године, па тако и на почетку ове 2022/23, сусрет са ђацима испред Културног центра Србије у Паризу, иако се чини очекиван, увек буде посебан. Обично стајем поред њих и меркам колико су ме прерасли, а радост пршти на све стране. Они млађи ми трче у загрљај, ширим руке, док крајичком ока онима малко старијима иза смешка назирем усхићеност што сам приметилила – све. Осећам да та радост извире из наших часова и знам да ће, колико год била строга и захтевна, уз по коју шалу обавезну, до учионице, спонтану током часа, уз по коју игру обавезну, уз по коју топлу реч и причу поучну, разумети колико је важно – истрајати и успети. „Новајлије“ се брзо уклапају јер први час почиње слављем – наградама, похвалницама, дипломицама, слаткишима, песмицама, разговорницима, малим тестовима, а све је то допутовало из Србије – као што смо и ми сами.

Незаборавном су ову годину учинили наступи на значајним културним догађајима. Стваралаштво, игрокази и музичке интерпретације се подразумевају, као домаћи задаци, као круна наставног процеса из којег извиру, као јединствени печат наученог на часовима српског језика, историје и културе. Било је и награда на конкурсима, пребројано их је чак 30. Уз ђачку књижицу пишем похвалницу, ону, у чијем је подтексту сав смисао, непроценљиво и немерљиво уздарје знања, које тка личност „малих људи које ми зовемо деца“:

Драги мој ђаче,
Једног дана ћеш се, кад пронађеш ову успомену, обрадовати толико, као да си срео пријатеља из детињства! Кад у њу погледаш, знаћеш са сигурношћу – јер се огледаш у невидљивом огледалу – да си то – главом и брадом – ти:

Роман Ступовски, Александар Тран Дук, Жулијет и Ивона Марвучић, Лука Симеуновић, Никола Мандaрин, Константин Стевановић, Стефан Совиљ, Лана и Теа Сретеновић, Игор и Ивана Милутиновић, Анђела и Алексеј Дувал Лазић, Никола Стојановић, Леа Милић, Тамара и Сара Шарчевић, Милан и Луна Боржа Жикић, Леа Лекић, Викторија Стефановић, Леонтина Стевић, Лазар Медић, Ена Раденковић, Уна Гребовић, Ана и Андрија Кобиљски, Леон Боe Јовић, Небојша Прудом Поповић, Исак Ван Пјуимбрук, Тадеј, Павле и Јован Тодоровић Гоашо, Теодора Шкрбић, Вук Грачнер, Стеван и Коста Николић, Дивна и Милан Величковић, Мила Огњеновић

Истрај у учењу сваке српске речи.
Срећно ти било све знање – које те чини!

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања