/

24. мај 2023.

Од песме се расте

У Регензбургу, лепом граду у немачкој покрајини Баварска, одржано је 18. маја 2023. године рецитаторско-музичко вече под називом “Од песме се расте”, а учесници су били ученици који похађају допунску наставу на српском језику у организацији Министарства просвете Републике Србије.

Организатор догађаја је наставница Дајана Луковић која љубав према књижевности преноси и својим ђацима.

“У марту је у нашој школи обележен Светски дан поезије, у априлу Светски дан књиге, па сам дошла на идеју да рецитаторским такмичењем и у мају наставимо са активностима које ће деци развити љубав према читању, поезији и лепој речи. Тако се расте, постаје  велики човек, културан, речит и што је најбитније- прави познавалац српског језика”, истакла је наставница Дајана.

Ученици су имали задатак да изаберу песму коју ће научити и представити је разреду, али и родитељима којима су се идеја и повод окупљања изузетно свидели.

Ђаци су рецитовали стихове Бранка Ћопића,  Љубивоја Ршумовића, Десанке Максимовић и других, а својим интерпретацијама  добили  аплаузе, гласове и поверење присутних.

Након гласања по принципу 5,3,1 глас, проглашен је победник – Алекса Фируловић, ученик четвртог разреда, који је рецитовао песму “Замислите децо”, Нине Сувајац и

емоцијом, дикцијом и доживљајем песму изнео на прави начин. Друго место је освојила Нађа Јокановић, док је треће припало Михајлу Ењеву.

“Јако сам поносан што сам победник на рецитаторском такмичењу. Да будем искрен, нисам се томе надао, јер су сви били добри, па сам се баш обрадовао. Наставићу и даље да учествујем и да похађам наставу на српском језику. Јако сам срећан што имамо могућност да у Немачкој учимо  матерњи језик и да слушамо о нашој Србији”, са осмехом изјавио је Алекса.

Утиске нам је пренела и Инес, мама ученице Саре Миланко:

“Надам се да ће рецитаторско такмичење постати традиција српске школе. Кроз дружење и стихове деца развијају љубав према култури свог народа. Иако далеке од отаџбине, негујемо и не заборављамо наше корене, што нам је свима важно.Сви смо уживали, и родитељи и деца, сви смо презадовољни наставом на српском језику и радујемо се новим сусретима.”

Поред рецитовања, ученици су показали и друге таленте. Ученица Нађа Јокановић је отпевала песму “Ђурђевдан” и показала лепоту свога гласа којим плени сваки пут кад се њен школски бенд појави на бини.

И Коста Драгић има таленат за музику, с љубављу свира хармонику.

Таленат за глуму је показао најмлађи ученик Андреј Луковић који је свима измамио осмехе својом интерпретацијом “Вук сеје страх” из чувеног серијала “Лаку ноћ децо”.

Сви ученици су добили захвалнице за учешће, а најбољи и награде.

Дружење ученика и родитеља се наставило и након проглашења победника уз многе идеје и разлоге за  ново окупљање.

Допунска настава на српском језику у организацији је Министарства просвете Републике Србије.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања