/

14. март 2024.

Осми март – Дан жена

У Српској допунској школи  у покрајини Баден – Виртемберг, која ради под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја  Републике Србије,  целе године влада весела атмосфера.

Часови су испуњени учењем, игром, дружењем, подсећањем на родни крај и најзначајније личности из богате српске историје и културе. Али када дође 8.март, тада се у нашим учионицама најчешће изговара реч мајка, а све остале  речи постану мање важне.

Ученици су и ове године желели да топлим дечијим речима изразе захвалност својим мајкама за све што оне чине за њих. Рецитовали су и певали песме о мајци, а такође су желели да за Дан жена обрадују своје мајке оним што су сами направили. Правили су честитке различитим техникама, на њима  цртали портрете мајки, писали им лепе стихове захвалности.

Током целе прве недеље марта у свим нашим школама обрађивале су се теме које говоре о улози жена у свету, од давнина  до данас. Нарочито смо се подсетили знаменитих Српкиња, као што су кнегиња Милица, научница Милева Марић, књижевнице Десанка Максимовић и Исидора Секулић, и многих других које су биле испред свог времена желећи да свом српском народу оставе духовна добра из којих ми и данас учимо.

Ученици су  ликове ових великих Српкиња представљали путем плаката, колажа или презентација.

Разговарали смо о занимањима која ће девојчице изабрати у својој будућности и о томе да ли постоје мушка и женска занимања.

Нисмо заборавили ни наше баке, тетке,сестре, којима смо наменили по једну честитку, а ако нисмо могли лично да их уручимо због удаљености, слали смо их путем фотографија на телефону.

У Раштату су ученици Српске допунске школе учествовали са својим рециталом на традиционалној прослави Дана жена и смотри фолклора коју организује СКЦ ,,Вук Стефановић Караџић“.  

Ученици су се овог посебног дана захвалили и својим учитељицама, које их стално подржавају на путу знања и учења српског језика и писма.

Захвалност и честитке поводом празника свим запосленим учитељицама упутила је и координаторка допунске наставе у Савезној Републици Немачкој Татјана Хот. Она је и овом приликом истакла значај организовања образовно-васпитног рада у иностранству и подсетила на циљеве са којима је  овај процес организован од стране Министарства просвете Србије.

Свим женама шаљемо поруку да су оне драгоцене свету, да је највеће богатство сваког детета добра и здрава мајка и да се чувају и пазе да би нам што дуже трајале.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања