/

1. фебруар 2023.

Празник Светог Саве у Ротердаму

Празник Светог Саве, првог српског просветитеља, обележен је свечано 29.01.2023. у Храму Свете Тројице у Ротердаму. Након свете литургије, проповеди и резања славског колача, уприличена је свечаност којој су присуствовали заменик амбасадора Републике Србије господин Душан Вукић и конзул Републике Србије господин Бранислав Грбић.

Присутнима се  пригодним речима обратио протојереј-ставрофор Војислав Билбија наглашавајући у свом говору важност духа заједништва српског народа у Холандији.

Том приликом је изведен и богат културно-уметнички програм у коме су учествовали КУД Тамо далеко из Ротердама, виолиниста Игор Поп Зариев, омладински хор Парохије Свете Тројице, рецитатори Парохије Свете Тројице и ученици наставе на српском језику у Ротердаму.

Пригодним рециталом ученици Допунске наставе на српском језику у организацији Министарства просвете Републике Србије, предвођени наставницом Биљаном Крчум, подсетили су  присутне да смо потомци Светог Саве и како се негује светосавље и ван граница матице. Ученици су са поносом говорили стихове наших великих песника посвећене првом српском просветитељу и свој наступ завршили речима:

“Свети је Сава светло у тами које за нас вечито сја,
не смемо бити тужни и сами, чува нас он, чува од зла!”

Њихов труд и победа над тремом награђена је слатким пакетићима у торби са ликом Светога Саве које је деци припремио отац Борис Топић.

Ротердам је, и ове године, у духу заједништва, свечано и са поносом обележио Светог Саву.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања