/

12. фебруар 2024.

Приредба поводом школске славе Светог Саве и званично отварање наставе на српском језику на Исланду

Крајем 2023. године Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије из Осла започело је организацију наставе на српском језику у перстоници Исланда, Рејикијавигу. Иницијатива коју је покренуло удружење наших грађана на Исланду „Српски културни центар“ уродила је плодом и на велико задовљство 32 уписана ученика и њихових родитеља, наставница Љупка Цвијић је започела са наставом на српком језику. 

На школску славу Светог Саву, 27. јануара 2024. године, одржана је приредба и церемонија поводом почетка наставе на српском језику у Рејкјавику, на Исланду. Приредба је одржана у сали школе у којој ће се часови и одржавати. Програм је започео извођењем „Химне Светом Сави“ од стране црквеног хора „Мала Госпојина“ којем су се придружили и ђаци. Присутни су имали велику част да на церемонији присутвује  и председник Исланда, Гвидни Јоуханесон, који је одржао говор и симболичним одбројавањем на исландском и српском језику прогласио почетак наставе. Својим присуством председник је одао велико признање српском заједници и пружио подршку образовно-васпитном раду на матерњем језику.

 Говоре су одржали и амбасадор Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Драган Петровић, и директорка Српског културног центра на Исланду, Данијела Живојиновић. Посебан део приредбе чиниле су дечје рецитације о првом српском архиепископу, као и изведба сплета народних игара из Шумадије. Испуњени најлепшим емоцијама родитељи и други присутни су уживали у програму. Гости су након програма могли да се послуже традиционалним специјалитетима и тако употпуне доживљај о нашој земљи.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања