/

24. мај 2023.

Смотра „Ала је леп овај свет“ донела награде ученицима у Хесену

Tрадиционална приредба за децу “Ала је леп овај свет”, у оквиру ,,Мајских сусрета писаца дијаспоре“, одржана је 13. маја 2023. у Франкфурту на Мајни у СР Немачкој. Ова јединствена смотра рецитатора у Европи, седамнаеста по реду, окупила је ученике Наставе на српском језику у Хесену и Баден- Виртембергу, као и децу из ,,Ршум школе“, литерарне секције Удружења писаца ,,Седмица“.

Ученици из Хесена Матија Милиновић, Андреа Бједов, Вито Вујановић, Софија Беслаћ, Ксенија Ђенадић, Лена Лукјановић, Павле Јовановић и Ђорђе Балта су изражајним рецитовањем, одговарајућим гласом, ритмом, тоналитетом,  пренели своја осећања кроз поезију. У препуној сали деце, родитеља, наставника, песника и писаца из матице и расејања, смело су рецитовали стихове вођени упутствима и сугестијама својих ментора-наставника.

Ова приредба је такмичарског карактера, тако да је трочлани стручни жири имао јако тежак задатак да изабере најбоље. Жири у саставу Милена Димитријевић, директорка Народне библиотеке “Вук Караџић” из Великог Градишта, Јасминка Марковић, директорка Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” из Краљева и Славица Мастикоса Панзаловић, књижевница из Београда, одлучили су да ученици Наставе на српском језику у Хесену добију следеће награде:

  • У категорији од 1. до 4. разреда, прву награду освојио је Вито Вујановић, ученик 2. разреда са рецитацијом “Кад сам ја био велики”, аутора Мирослава Мике Антића. У овој категорији је похваљена Ксенија Ђенадић, ученица 1. разреда са рецитацијом “Добро јутро добри свете” ауторке Татјане Милановић.
  • У категорији од 5. до 8. разреда прву награду понела је Софија Беслаћ, ученица 6 разреда са рецитацијом “Дрхтава песма”, аутора Мирослава Мике Антића. Похваљена је Андреа Бједов, ученица 6. разреда са рецитацијом “Обичним речима речено”, аутора Биљане Станојевић.

Власта Ценић, песник из Дољевца и Гордана Тимотијевић, књижевница из Краљева, у ревијалном делу програма, дружили су се са децом и  казивали стихове и кратке приче. Публику је одушевио сплет народних игра малишана КУД ,,Дунав” из Хохајма, Филип Томић, музичком нумером на гитари, Вукашин Мишовић на хармоници и Ника Журкић је отпевала песму ,,Кад би  сви људи на свету”.

Ученици из Хесена, њихови наставници  Соња Зрнић, Бојана Ракоњац, Татјана Милановић, Владимир Живанов  и координаторка Биљана Букинац, њихови родитељи и публика, јако су задовољни учешћем свих такмичара, бројем освојених награда и одличном организацијом манифестације ,,Ала је леп овај свет“.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања