/

17. мај 2023.

Србија у срцу мом

“Србија у срцу мом” назив је фестивала који је 27 и 28. априла 2023. године по 13 пут окупио у Амбасади Републике Србије у Руској Федрацији, на Мосфиљмовској 46, школарце и студенте из две братске земље, заљубљене у Србију. Тим поводом су ђаци кроз литерарно, музичко и поетско виђење изразили на најбољи могући начин посвећеност овој теми.

Ове године фестивал је био посвећен Десанки Максимовић, Јовану Дучићу и Петру II Петровићу Његошу.

Свечаност је отворио амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији, господин Момчило Бабић, а затим су уследила обраћања жирија и гостију.

Деца из Србије су послала видео – снимке својих наступа, а у Москву су допутовали ученици чак из Јекатеринбурга, Санкт-Петербурга, Рјазањи и Вороњежа, како би показали и доказали да широм Русије воле и негују српски језик.

Певало се, плесало и рецитовало читава два дана, зидове Амбасаде украсили су ликовни радови учесника конкурса, а у предаху децу је чекало послужење на српски начин.

Ученици допунске школе “Свети Ђорђе” у Москви, у организацији Министарства просвете Републике Србије, успешно су наступили и заузели највиша места, као и бројне дипломе. Светлана Јоцић је освојила прво местo у категорији ликовних радова,  у категорији средњег узраста, друго место припало је Анжелики Вершињиној  за узраст 7-8 разред, Андреј Јелисејенков освојио је прво место за рецитацију “Плави зец” у категорији млађег узраста, а Марија Голубовић, у категорији средњег узраста, заузела је прво место за рецитацију “На пољу Косову “.

Милан Мартиновић, који је добио специјалну награду за искрен и необичан састав на тему “Три речи о Србији”, држећи поносно диплому, упитао је кад је додела ђачких књижица. Рече: „То ме највише интересује!“, признавши да никад није имао у рукама српску ђачку књижицу.

„Поносни смо на нашу децу!“, закључила је наставница Татјана Берановић.

И Србија је поносна на њих.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања