/

28. фебруар 2023.

Срећан ти рођендан, Србијо!

У Словенији, Француској, Италији и на Малти ђаци допунске наставе на српском језику Министарства просвете Републике Србије обележили су Дан државности Републике Србије. Било је то срећа сусретења у љубави и слободи. Мислима, речима, песмом и креативним радионицама ученици су откривали историјске и традиционалне слојеве везане за Сретење.

Словенија

На позив првог саветника у Амбасади Србије у Љубљани Александра Гаталице, обележен је Дан државности у просторијама Амбасаде. Заједно са наставницама Вером Мајсторовић Христић и Светланом Тодоровић, уз решавање квиз питања, група ђака је направила необичну заставу Србије, која ће красити просторије ове институције.

У Парохијском дому у Љубљани  организована је радионица, која је започета презентацијом о значају овог дана и певањем химне. Затим су вредни ученици правили српску заставу у мозаику, од различитих материјала. Нарочито су уживали у решавању Кахут квиза, где су, кроз одговоре, показали завидно знање о Првом српском устанку и српској историји. Радионици су  присуствовали ђаци из Љубљане који имају наставу средом, а водиле су их наставнице  Славица Радовановић и Маша Вукадиновић.

Ученици допунске наставе, који часове на српском језику похађају у ОШ „Декани” на словеначком приморју и у Велењу, ове су године са својим наставницом Јадранком Бети први пут обележили Дан државности Републике Србије и са часова понели означиваче за читање, који ће их свакодневно подсећати на отаџбину.

Наставнице Маја А. Шегуљев и Драгана Шошкић осмислиле су и реализовале радионицу „Орден” у Марибору, Мурској Соботи и Миклавжу на Дравскем пољу. Правило се ордење, симболи и оружје из Првог српског устанка и Првог светског рата, употребом дас масе, фломастера, бојица и много маште. У креативном стваралаштву су се деца подсетила славних битака које је српски народ водио да бисмо ми данас имали мир.

Француска

У Дрансију у Париском региону ђаци учитељице Славице Милић су писали најлепше реченице о својој отаџбини.  Показали су да се слогом најбрже стиже до циља и то тако што су од делова брзо и спретно саставили слагалицу – карту Србије. Затим су на карти проналазили места у Србији за која их везују драге особе и сећања.  Такође, потрудили су се да  стари занати не забораве.  Вредне дечје руке су правиле посуђе од глине. Разговарало се о грнчарству и колико је оно још увек заступљено у Србији. На крају су се сви засладили палачинкама, које су маме са љубављу припремиле.

У Ници су ђаци са учитељицом Радмилом Савковић са радошћу стварал рођенданске честитке Србији, цртали заставу и певали химну. Научили су још више о српској историји и о значају и симболици Сретења.

Италија

Необичном техником, са љубављу, удруженим снагама, ученици из Басана дел Грапе су са наставницом Јеленом Јовановић израдили две заставе Републике Србије које ће убудуће красити учионицу.

Малта   

Дан државности Републике Србије прослављен је богатим културно-уметничким програмом. Ученици су са својим наставницама Јеленом  Јабланов Максимовић и Мајом  Маринковић били део културно-уметничког догађаја, који се први пут прославља на Малти у овом обиму. У програму су учествовали и Канцеларија Амбасаде Републике Србије на Малти, Малтешко-српска заједница, КУД „Дукат” (чији ансамбл чине већином ђаци допунске наставе) и ангажовани појединци.

Српска заједница на Малти је овом приликом показала подмлатку како се поштује домовина и у ком правцу треба увек и без двоумљења да се крећу.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања