/

12. фебруар 2024.

Стопама Светог Саве – допунска настава на српском језику у Америци

Захваљујући  иницијативи наших грађана који су исказали потребу да се њихова деца образују и на српском језику,  30. 8. 2023. године  започела је  реализација образовно – васпитни рад на српском језику и у Сједињеним Америчким  Државама, Савезна држава Висконсин,  а коју организује Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Дипломатско – конзуларним представништвом Републике Србије у Чикагу и Српском православном црквеном општином у Милвокију. Велику подршку у организацији наставе дала је и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Наставу на српском језику у Милвокију похађа 168 ученика, а часове према посебном Програму основног образовања у иностранству реализује редовна наставница Биљана Јовичић. 

Посебан, симболичан дан за све Србе широм света свакако јесте Дан Светог Саве. Ове године традиција је још више употпуњена захваљујући ђацима допунске наставе на српском језику, који су изнели велики део програма.

Дан Светог Саве обележен је 27. јануара у сарадњи са Српском православном црквеном општином у Милвокију. Свечани дан започео је Светом литургијом у Српском православном саборном храму Светог Саве у Милвокију. Литургију је служио Његово преосвештенство владика Лонгин. Након литургије деци су подељене бројанице.

Светосавска академија настављена је у Културном центру ,,Свети Сава“  у Милвокију. Свечаности су присуствовали конзул Републике Србије, господин Дамјан Јовић, представници Градске општине Крагујевац и многобројни родитељи.

Присутне, прво су поздравили отац Радомир и отац Серафим, након чега је уследила Химна Светом Сави и поздрав конзула Републике Србије, господина Дамјана Јовића.  Затим је почела  величанствена приредба ђака допунске наставе на српском језику. Преко 170 српских ђака учествовало је у приредби и уз пригодан програм употпунило овај посебан дан. Ређале су се рецитације ,, Светом Сави“, ,,Светски човек“, ,, Жеља Светог Саве“, ,,Завет“. Посебну драж целој приредби дали су драмски текстови ,, Свети Сава помаже сиромашној породици“ и  ,,Свети Сава и нерадна жена“.

Ученици су били одлични. Говорили су течно, са пуно ентузијазма.

Уз велики мук и помно праћење присутних деца су испраћена са сцене громогласним аплаузом. Завршни печат дао је Фолклорни ансамбл ,, Шумадија“.

Овај дан остаће упамћен за све присутне, јер су деца још једном  једном показала да без обзира на огромну удаљеност од отаџбине, њихова жеља и упорност у очувању српске вере, традиције и културе живи и живеће.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања