/

15. јун 2023.

Свечана додела сведочанстава ученицима завршног разреда у Цириху

10. јуна 2023. у препуној свечаној сали Феревелдли у Фарвајду код Цириха 80 ученика допунске наставе на српском језику примило је сведочанства о завршеном основном образовању и васпитању у иностранству. Ученици који похађају наставу на српском језику у 10 кантона који спадају у надлежност Дипломатског конзуларног представништва у Цириху одазвало се позиву својих наставника и Генералног конзулата да заједно са својим родитељима свечано обележе завршетак школовања у допунским школама на српском језику.

Свечаности је присуствовао вршилац дужности министра просвете господин Ђорђе Милићевић који је поред осталог у свом обраћању рекао: Што више језика човек говори, то више вреди и духовно је богатији, али ако заборави матерњи језик, он губи део себе и везу са својим прецима. Очување и промоција националног идентитета, кроз баштињење српског језика, ћириличног писма, културног наслеђа и историје, приоритети су деловања нашег Кабинета. Министар је упутио позив деци и омладини да се пријаве за учешће у летњим камповима који се организују током јула и августа месеца широм Србије. Такође, министар је овом приликом донирао 300 буквара за будуће прваке српске допунске школе, као и лектире за ученике старијих разреда.

Уследио је говор Генералног конзула Републике Србије у Швајцарској господина Михајла Шаулића који је поручио да је Конзулат увек спреман да подржи рад Допунске школе на српском језику у Швајцарској и да помогне у њеном унапређењу.

Биљана Букинац, координаторка допунске наставе на српском језику у Швајцарској, захвалила је Конзулату на свесрдној подршци, као и свим родитељима и наставницима на напорима које улажу да се у Швајцарској српски језик и национална култура очувају и негују.

Након програма који су извели ученици допунских школа и КУД „Абрашевић“ из Ветингена, уследила је додела сведочанстава. Ова свечана и радосна манифестација завршила се лепим симболичним гестом. Ученици су пустили балоне у бојама српске заставе замисливши лепу жељу за себе и за своју матицу Србију.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања