/

12. фебруар 2024.

Светосавска академија у Берлину: Стопама наших предака

Светосавска академија обележена је у недељу 28. јануара у саборном Храму Светог Саве у Берлину. Након богослужења, протојереј ставрофор Радомир Колунџић преломио је славски колач са ученицима Допунске наставе на српском језику у Берлину, коју организује Министарство просвете Републике Србије.

У уводном делу програма наставница Марија Алексић поздравила је све присутне госте и захвалила се црквеном свештенству, представницима Амбасаде Републице Србије у Берлину господину конзулу Драгану Поповићу, представницима српских клубова, родитељима и ученицима на континуираној и лепој сарадњи која се негује свих ових година и доприноси свакодневном напретку и развоју српске допунске школе.

Ученици су на почетку културно-уметничког програма сложно и громогласно отпевали Химну Светом Сави. Млађим ученицима припала је част да рецитују стихове посвећене највећем српском светитељу, док су старији ученици са великом дозом озбиљности изводили драмске игроказе, легенде о Светом Сави и разнолике музичке нумере. Ученица Наталија Стојилковић отпевала је песму „Деца неба“, док је Анђел Васић на виолончелу одсвирао нумеру „Ово је Србија.“ У завршници програма присутна публика је отпевала са дечијим хором „Марију славну“ и на прави начин обележила крај овогодишње Светосавске академију.

Наставнице српске допунске школе Марија Алексић и Мирјана Стефановић нису криле велико задовољство и част што су ученици уложили максималан труд и рад да приредба буде реализована на високом нивоу. Ни о једном свецу, особито о свецу Србину, не прича се толико, као о Светом Сави. У тим песмама и причама, износи се свуда његова велика мудрост и светост, као првог просветитеља и учитеља нашег народа-истакла је наставница Мирјана Стефановић.

Позитивни утисци могли су се чути и код родитеља, који су изразили захвалност што се и у дијаспори наставља традиција наших предака и прославља један од најзначајнијих празника нашег народа-Савиндан.

По завршетку академије ученици и сва деца добили су пакетиће које је припремила српска православна црквена општина у Берлину.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања