/

12. фебруар 2024.

Светосавска приредба у Фредрикстаду

У сали Хаугеосен школе, у Фредрикстаду, (Краљевина Норвешка), 26.јануара , са почетком у 17.00 часова, обележена је школска слава Свети Сава. Двадесет седам ученика Српске допунске школе певало је Химну Светом Сави, а бројним рециталима, драмским текстовима, песмама, ученици су указали на значај лика и дела првог српског просветитеља.

Светосавској приредби су присуствовали представници удружења „Михајло Пупин“,родитељи и чланови породица наших
ученика. 
Присутне је на почетку приредбе  поздравила и честитала славу учитељица  Милица Томић.

За велику и несебичну помоћ при организацији целе приредбе и припреми послужења за све званице, велику захвалност учитељица дугује родитељима ученика.

Пре три године Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Ослу, започело је организацију наставе на српском језику  у Фредрикстаду, где тридесет ученика различитог узраста учи српски језик и упознаје се са српском културом и традицијом.

Значај прославе и обележавања светосавске академије за ученике је велики, лик Светог Саве за све Србе у свету представља симбол српске нације, а његова дела  нас уче миру, нади, вери и љубави и ученике мотивишу да негују традицију, језик и културу своје земље и свог народа.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања