/

2. фебруар 2024.

Светосавска приредба у Ослу 2024.године

Као и претходних година и ове године допунска настава на српском језику, а коју организује Министарство просвете Републике Србије у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Ослу обележила је школску славу.

У препуној сали Рикин школе,у Ослу, (Краљевина Норвешка), 27.јануара , са почетком у 13.00 часова, обележена је школска слава Свети Сава. Преко 200 ученика Српске допунске школе певало је Химну Светом Сави, а бројним рециталима, драмским текстовима, песмама, ученици су указали на значај лика и дела првог српског просветитеља.

  Светосавској приредби су присуствовали представници Амбасаде Републике Србије, први саветник Ирина Жарин, саветници Исидора Ђорђевић и Милан Славковић, председник удружења Српско академско друштво Радиша Никитовић и  око 350 родитеља ученика школе.

  Присутне је у име  допунске наставе на српском језику  поздравиле и честитале славу учитељице Гордана Човић Јовановић и Милица Томић, а гостима су се обратили и први саветник Ирина Жарин и председник удружења Радиша Никитовић.

  За велику и несебичну помоћ при организацији целе приредбе и припреми послужења за све званице, велику захвалност учитељице дугују родитељима ученика.

  Српска допунска школа у Ослу постоји већ девет  година и броји око 240 ученика од првог до осмог разреда.

  Значај прославе и обележавања светосавске академије за ученике је велики, лик  Светог Саве ј за све Србе у свету представља  симбол српске нације, а његова дела, која нас уче миру, нади, вери и љубави ученике мотивишу да негују традицију, језик и културу своје земље и свог народа.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања