/

7. мај 2024.

Умрежена Србија

У оквиру пројекта Умрежена Србија, у понедељак, 29. Априла 2024. Године, одржан је први онлајн састанак, упознавање и радионица за ученике средњих школа на српском језику из немачких градова Регензбурга и Ерлангена и ученике ОШ „Јован Микић“ из Суботице.

У априлу се одржава Међународни дан књиге за децу и Светски дан књиге, па су учитељице Гордана Будиша из Ерлангена, Дајана Луковић из Регензбурга и Анита Такач Трукли из Суботице одлучиле да тема првог сусрета буде „Књиге су прозор у свет“.

Ученици из сва три града потврдили су да читање позитивно утиче на богаћење речника, развијање маште и критичког мишљења. Неки стидљиво, неки самоуверено и без стрепње причали су о томе које књиге воле да читају и како проводе слободно време.

За ову прилику ученици из Регензбурга припремили су креативни пано на коме су писали цитате, омиљене песме и наслове књига. Осликавали су и каменчиће ликовима из својих омиљених бајки. Све су то својим другарима из Суботице и Ерлангена представили на српском и немачком језику, а два ученика су говорила и на мађарском.

Да је љубав према српској књижевности присутна и у далекој Баварској, показали су студенти из Ерлангена који су са великим одушевљењем пренели своје утиске након дружења са песницима у Минхену и истакли да им је част што су имали прилику да упознају Љубивоја Ршмовића. И песме које су одрасли слушајући уживо.

Ученици из Ерлангена су снимили и видео у коме су били делови снимака шаљивих песама са овог књижевног сусрета и поделили га са својим другарима из Суботице и Регензбурга.

Сликовит и занимљив био је и филм ученика Основне школе „Јован Микић“ из Суботице, у коме су приказали разноврсност обичаја и игара свог краја, како проводе слободно време, шта их радује и инспирише. Њихово занимљиво излагање на одличном немачком измамило је срећне осмехе код пријатеља из Регензбурга и Ерлангена, од којих ће на поклон добити и књиге на немачком језику и тако убрзати процес учења.

Дружење ове три школе ће се наставити, на радост свих ученика и наставника који већ припремају занимљиве радионице за неке нове сусрете.

Текст: Дајана Луковић, Гордана Будиша, Анита Такач Трукли

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања