/

3. јул 2023.

Видовданско надахнуће у Берлину

Допунска настава на српском језику у Берлину у организацији Министарства просвете Републике Србије, одржала је велику Видовданску приредбу 24. јуна у прелепом амбијенту Амбасаде Републике Србије, уз свечано уручење ђачких књижица ученицима свих разреда. У културно-уметничком програму је учествовао велики број ђака, а приредбу је пратило око триста присутних ученика и гостију.

Наставнице српске допунске школе Марија Алексић и Мирјана Стефановић срдачно су дочекале бројну децу и њихове родитеље и захвалиле им се на континуираној подршци  настави. Том приликом уручене су и захвалнице амбасадорки  Републике Србије у Берлину др Снежани Јанковић, старешини храма Свети Сава протојереју ставрофору Радомиру Колунџићу, представницима удружења грађана  и Савету родитеља допунске наставе за  дугогодишњу сарадњу и помоћ у реализацији наставе.

Амбасадорка др Снежана Јанковић је изразила велико задовољство што се допунској настави на српском језику прикључује све више ученика и што се велики број ђака са родитељима одазвао позиву да увеличају обележавање великог српског празника, Видовдана као  доделу ђачких књижица. Говорила је и о значају Видовдана за српски народ и жртвама које су наши преци поднели за слободу и независност.

“Идентитетска основа значи да знамо ко смо, којим језиком говоримо, којим језиком пишемо, каква нам је култура и каква је наша историја” истакла је амбасадорка у своме обраћању.

Старешина храма Свети Сава у Берлину, протојереј ставрофор Радомир Колунџић је децу и родитеље подсетио на моралне и духовне изазове којима одолевамо од Видовдана до данас.

“Пре више од шест векова, српски народ је на Косову положио испит из родољубља. Од оног времена до данас, у народну душу уливан је идеал чистог јеванђеоског родољубља и идеал хришћанског схватања патриотизма. Видовданске поруке имају велику снагу и надахнућа и покретања на нова прегнућа” истакао је протојереј Колунџић.

Богат и разнолик културно-уметнички програм састојао се од бројних кратких и поучних говорних садржаја, уз извођење хорских дечјих песама „Негујмо српски језик“ и „Ћирило и Методије“. Мелодију „Косовски божури“ на виолончелу извео је Анђел Васић, а песму „Србија“ отпевале су сестре Емилија и Наталија Стојилковић.

Изведен је и ђачки игроказ „Комади различнејих косовскијех пјесама“ уз сјајну кореографију „Шумадија“ коју су маестрално одиграли фолклораши српско-немачке заједнице „Младост“ који су били гости на овој ђачкој свечаности.

Уз аутентичне епске звуке гусала, реномирани и вишеструко награђивани гуслар Светозар Копривица отпевао је део из „Кнежеве вечере“. Велике и дубоке емоције изазвала је и песма „Ој, Косово, Косово“ коју је отпевала ученица другог разреда Јозефина Милетић, уз громогласни и ритмички аплауз свих присутних гостију и ученика.

Поред ученика из Берлина, део наступа су били и ученици који похађају наставу на даљину и дали су значајан допринос и печат у реализацији Видовданске свечаности.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања