/

27. фебруар 2024.

Међународни дан матерњег језика у Франкфурту

Међународни дан матерњег језика обележен је у Франкфурту кроз учешће Допунске наставе на српском језику у Хесену и Централног савета Срба у Хесену на свечаности у Скупштини града Франкфурта.

Догађај је одржан 23. фебруара с почетком у 15 часова. Градоначеник града Франкфурта, Мајк Јосеф, поздравио је присутне и изразио задовољство што се може обратити представницима чак 80 различитих језика који живе и раде у овом космополитском граду. У свом говору, Јосеф је нагласио значај и богатство језичке разноврсности  Франкфурта, што је обогатило културни мозаик града.

Ова свечаност представља значајан корак у промовисању језичке толеранције и уважавања различитих култура. Присутни су имали јединствену прилику да се упознају са другим језичким заједницама које заједно доприносе шареноликости града Франкфурта, али и целога Хесена. Након уводне церемоније, омогућен је додатни контакт и размена искуства на сајму.

На сајму су биле представљене школе језика, допунске наставе и билингвални вртићи. У име Допунске наставе на српском језику и Централног савета Срба у Хесене, Биљана Букинац и Дијана Авдић су срдачно поздравиле присутне.  Допунска настава на српском језику имала је и  штанд где је представила своје досадашње активности, али и истакла лепоту и разноликост српског језика. Поред пропагандног материјала, на штанду су били доступни уџбеници, интерактивни језички квизови, радови ученика и презентација о историји српског језика.

Било је велико задовољство представљати своју земљу и свој језик на овако важном месту, те се Допунска настава српског језика срдачно захваљује Дијани Авдић, председници Централног Савета Срба, на позиву и указаном поверењу. Искрено се надамо да ће ова прекрасна иницијатива постати традиција.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања