/

1. април 2024.

Народни музеј у гостима у Швајцарској

Кустоскиња Народног музеја у Београду, Дена Бабајић, одржала је са ученицима наставе на српском језику у Цириху и Винтертуру две веома занимљиве радионице средином марта. Тема је била живот у средњем веку. Ђаци су имали прилику да чују како је изгледала исхрана у овом периоду, по чему је била слична нашим данашњим навикама, а по чему се разликовала, које воће и поврће је било доступно, а које не. Сазнали су и много занимљивости о предметима који су у средњем веку били у свакодневној употреби.

Ђаци у Винтертуру упознали су се детаљније и са лозом Немањића, о којој су ове године учили. Видели су фреске на којима су владари и чланови ове породице приказани, као и слике њихових задужбина. Имали су прилику и да детаљно проуче макету Грачанице.

Најузбудљивији тренуци ових радионица наступили су када је ученицима дата могућност да испробају одору налик онима какве су носили средњовековни племићи и племкиње.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања