/

22. фебруар 2024.

Светосавске академије у Минхену, Мадриду, Марбељи и Москви

Светосавска академија у Минхену

Школску славу у част првог српског светитеља и просветитеља Светог Саве ученици допунске школе на српском језику у Баварској обележавали су уочи, на дан празника, али и после празника, што говори колико је велико дело овог нашег светитеља, али и поштовање према њему у матици и дијаспори.

У Минхену је одржана Светосавска академија на којој је учествовало више од стотину ученика допунске школе на српском језику из 11 баварских градова: Нирнберга, Ерлангена, Инголштата, Регензбурга, Аугзбурга, Розенхајма, Пасауа, Фрајзинга, Дахауа, Фирстенфелдбрука и домаћина Минхена.

Наставнице су заједно са ученицима припремиле пригодан програм у коме је било песме, рецитација, цртежа, којима су ученици исказали своје знање и поштовање према лику и делу овог нашег светитеља и просветитеља.

Поред наставница, свештеника и родитеља деце, Светосавској академији је присуствовао и Божидар Вучуровић, генерални конзул Србије у Минхену, који је поздравио ученике, њихове наставнице, свештенике и све присутне. Татјана Хот, координаторка за допунску наставу, изразила је задовољство због све већег броја наше деце која уче свој матерњи језик похађајући допунску наставу и нагласила “да су они мостови који повезују дијаспору и нашу Србију”.

Координаторка, Татјана Хот је свештенику Драгиши Јеркићу поклонила комплет књига за библиотеку при нашем храму у Минхену.

Поред координаторке Татјане Хот, ученике који су учествовали у програму светосавске академије у Минхену уче наставнице Гордана Будиша, Александра Цветковић, Дајана Луковић, Бранка Станојевић, Ивана Ђурић, Драгана Узелац и Маја Трифуновић.

Поред академије у Минхену, светосавске свечаности су организоване и у градовима у којима се одржава допунска настава на српском језику. Тако је било у Нирнбергу где су у храму Св. Ћирила и Методија ученици из овог града и Ерлангена припремили пригодан програм, а учествовали су и певачка група КУД Младост и Црквени хор. После богослужења које су обавили свештеници Милорад Јовановић и Бранислав Чортановачки, беседу је одржао вероучитељ Арсеније Јовановић, а онда су приказани и славски обичаји и обред.

Приредбе у Мадриду и Марбељи

Светосавске свечаности одржане су и у Шпанији, где су ученици допунске школе на српском у Мадриду и Марбељи кроз програм песама, рецитација и сценских приказа показали шта су научили о Светом Сави. У Мадриду су прослави присуствовали представници Амбасаде Србије, а чланови Хиспано-српског културног удружења “Иво Андрић” поделили су деци пригодне поклон-пакетиће. У Марбељи је пре прославе служена света архијерејска литургија и за ту прилику је из Париза дошао епископ западноевропски Јустин. У оба ова шпанска града наставу српског у допунској школи држи наставница Катарина Марковић, а у Марбељи је са њом и нашим људима била и Татјана Хот координатор допунске наставе на српском.

У Москви три дана Светосавља

У част Светог Саве у главном граду Русије је обележавање великог празника трајало три дана. Ученици допунске наставе на српском језику у Москви су са наставницом Татјаном Берановић припремили пригодан програм који је изведен у Православном хуманистичком универзитету Св. Тихон. Наступио је и камерни хор, приказани су ученички радови, изведене рецитације и песме у оквиру програма Свети Сава – ступ српства. Учествовало је 45 ученика, а на крају су сви заједно отпевали Химну Св. Сави. Другог дана премијерно је приказан руско-српски филм “Свети Сава, руска боја на српској застави”. Међу присутнима су били познати глумац Милош Биковић, врло популаран у Русији и његов брат монах Михајло, а одржан је и округли сто о Светосављу. Трећег дана у храму Св. Петра и Павла у Москви после литургије резан је славски колач, деца су рецитовала, а онда су им даривани пакетићи.

*Садржаји чланака које су креирали наставници у дијаспори не морају нужно одражавати ставове Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања